13 Ağustos 2015 Perşembe

19. Google Eğitim Uygulamaları

Blog tasarımı

Blogger sistemi, Google firması tarafından ücretsiz olarak sunulan ve gelişmiş XML kod biçimleri ile hazırlanmış ücretsiz bir İçerik Yönetim Sistemi olarak dikkatleri çekiyor.
Blogger sistemi sayesinde artık herkesin bir web sitesi olabiliyor. Google firmasının sistem içerisinde ücretsiz olarak sunduğu tema seçeneklerini de anlık olarak tercih ederek görsellik anlamında tam kafanızdaki gibi bir web sitesi oluşturmak artık çok daha kolay bir hale geldi.
Blogger sistemi tamamı ile ücretsiz olarak sizleri web sitesi sahibi yapmaktadır. Tamamı ile Google hizmeti olduğundan dolayı son derece güvenilir ve kaliteli bir sistemdir. Blogger oluşumunun asıl amacı da budur. Herkes web sitesi sahibi olsun ve internet üzerinde paylaşımlar yaparak katkı sağlasın diye Google firması yetkilileri bu konu ile alakalı olarak çalışmalarını tamamlamış ve Blogger sistemini oluşturmuştur. Bu sistem, kayıt aşamasında sizlerden sadece bir mail adresi istiyor ve sizleri otomatik olarak web sitesi kurulum ekranına yönlendiriyor.



G mail
Gmail, (Google e-mail)  Google’ın ücretsiz web posta hizmetidir. Google arama teknolojisi ile bütünleşik olarak sunulan Gmail, (günden güne artan) 2.600 megabaytın üzerinde saklama alanına sahiptir. Tüm önemli iletilerinizi, dosyalarınızı ve resimlerinizi sonsuza dek saklayabilir, aradığınız herhangi bir bilgiyi bulmak için çabuk ve kolay bir şekilde arama yapabilir ve iletilerinizdeki bilgileri ileti dizilerinin bir parçası olarak görüntüleyerek daha iyi yorumlayabilirsiniz.
Gmail, anlık mesajlaşmayı e-posta deneyimiyle birleştirir; böylece çevrimiçi olduğunuz süre içinde arkadaşlarınızla daha yakın bir iletişim kurabilirsiniz.

Aynı zamanda hesap aktarma olanağı da sağlar. Örneğin Hotmail hesabını gmail e aktarıp Hotmail e gelen maillerin gmail e gelip oradan takibi sağlanabilir.
G mail hesabından ayarlar kısmından hesaplar ve içe aktar sekmesinden e posta hesabı ekleye basıp sorulan e posta adresine Hotmail hesabını yazıp tamamlanmış oluyor.
G mail de Ayarlar kısmından her şeye ulaşabilirsiniz. Örneğin g mailde sekmeleri özelleştirmek için sağ yukarda bulunan ayarlar simgesine tıklatıp gelen kutusunu yapılandır sekmesine tıklatınca gelen kutusu sekmelerini özelleştirmiş oluyoruz. Hem daha düzenli bir mail birikimi ile maillerimize daha kolay ulaşmış oluruz. Hem de sosyal medya, güncellemeleri vs. ayrı tutup diğer önemli maillerimize daha kolay ulaşırız.


Google Takvim
Günlük ve uzun zamanlı planlar yaparken resimler ve haritalar yardımıyla etkinliklerimizi kolayca görmemizi sağlar. Aynı zamanda etkinlikler internette depolanır ve telefonu kaybetseniz bile programınız güvendedir. İ phone ve android uygulaması mevcuttur.



Drive

Drive ilk etapta size 15 GB'lık ücretsiz Google çevrimiçi depolama alanı sunar; böylece fotoğraflarınızı, hikâyelerinizi, tasarımlarınızı, çizimlerinizi, kayıtlarınızı, videolarınızı ve diğer tüm içeriğinizi saklayabilirsiniz.
Drive'daki dosyalarınıza herhangi bir akıllı telefondan, tabletten veya bilgisayardan erişebilirsiniz. Kısacası nereye giderseniz gidin, dosyalarınız elinizin altındadır.
Diğer kullanıcıları istediğiniz tüm dosyaları görüntülemeleri, indirmeleri ve bu dosyalar üzerinde ortak çalışma yapmaları için hızlıca davet edebilirsiniz. E-posta eklerine ihtiyaç yoktur.
Bunlar için ilk olarak Google drive giriş yapmamız gerekiyor.


Google Drive Uygulaması Nasıl Kulanılır?
iOS veya Android işletim sistemlerinde bu uygulamayı kullanabiliriz. Uygulamanın basit ve sade bir dile sahip olup, anlaşılabilir olması çok iyi. Uygulamaya girip alt tarafta bulunan “yükle” kısmından telefonumuzdaki istediğimiz bilgiyi, fotoğrafı, müziği seçip kolayca yüklüyoruz ve google drive’a ne zaman nereden ulaşırsak ulaşalım bu yüklediğimiz bilgilere erişebiliyoruz.. Google bunuwi-fi ile yükleme taraftarı olduğu için öynce wi-fi ile bağlanın diyor. Bulunduğunuz ortam wi-fi ile bağlantı kurmaya müsait değilse, “tümünü şimdi devam ettir” kısmına tıklayarak mobil bağlantı üzerinden yükleyebiliriz. “Oluştur” kısmından döküman, klasör, e-tablo oluşturabiliriz kolaylıkla. Asıl güzel olan özelik menüdeki “tara” kısmı bizce. Bu özellik biz her hangi bir şeyin raporun fotoğrafını çektiğimizde bunu otomatikman pdf dosyası olarak kaydetmemize yarayan muazzam bir seçenek. Misal, okuldasınız ve panoya uzun bir liste asıldı, vaktiniz kısıtlı, hemen tara kısmından bu listenin fotoğrafını çekip, daha sonra rütuşlanmış, netleştirilmiş ve pdf olarak kaydedilmiş şekli ile net bir şekilde inceleyebilirisiniz. Google Drive'ı telefonunuzda pdf okuyucu olarak da kullanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken pdf dosyalarınızı google drive'a yüklemek. Bu arada istediğiniz bilgiyi veriyi istediğiniz arkadaşınızla da kolaylıkla "paylaş" kısmından ister mail olarak, ister facebook üzerinden, ister twitter üzerinden paylaşabilirsiniz.


Google Dokümanlar



Google Dokümanlar ile, nerede olursanız olun doküman yazabilir, düzenleyebilir ve dokümanlar üzerinde ortak çalışabilirsiniz. Tüm bunlar ücretsizdir.
Google Dokümanlar, metin ve paragrafları kolayca biçimlendirmenize yardımcı olacak akıllı düzenleme ve biçimlendirme araçları ile dokümanlarınıza canlılık kazandırır. Binlerce yazı tipi arasından seçim yapabilir, bağlantı, resim, çizim ve tablo ekleyebilirsiniz. Tüm bunlar ücretsizdir.
Nereye giderseniz gidin, telefonunuzdan, tabletinizden veya bilgisayarınızdan dokümanlarınıza erişin, doküman oluşturun ve düzenleyin.
İstediğiniz kişiyle paylaşın. Paylaş’a tıklatın ve herkesin(arkadaşlarınız, sınıf arkadaşlarınız, iş arkadaşlarınız, aileniz) dokümanınızı görüntülemesine, düzenlemesine veya dokümanınızda yorum yapmasına olanak tanıyın.



Gerçek zamanlı olarak düzenleme yapın. Bir kullanıcı dokümanınızı düzenlerken değişiklik yaptığı veya metni vurguladığı sırada imlecini görebilirsiniz.












Doğrudan dokümanlar içinden diğer kullanıcılarla sohbet edilebilir veya kullanıcıların e-posta adreslerinin önüne “+” işareti koyarak yorum ekleyebilirsiniz. Bu kullanıcılara bildirim gönderilir.
Tüm değişiklikleriniz yazdığınız anda otomatik olarak kaydedilir. Aynı dokümanın eski sürümlerini tarihe ve değişiklik yapan kişiye göre sıralanmış halde görmek için düzeltme geçmişini de kullanabilirsiniz.


İnternet bağlantınız olmasa bile dokümanlarınıza dilediğiniz yerden erişebilirsiniz. Tarayıcınızda çalışmak için çevrimdışı düzenlemeyi etkinleştirmeniz veya dosyaları mobil cihazınızda sabitlemeniz yeterlidir.

                              Google Drive ile Doküman Açma, Düzenleme ve Paylaşma

Google Tablolar
Google E-Tablolar ile, nerede olursanız olun e-tablo oluşturabilir, düzenleyebilir ve e-tablolar üzerinde ortak çalışabilirsiniz. Tüm bunlar ücretsizdir.






Google E-Tablolar, verilerinizi renkli grafiklerle çarpıcı bir şekilde sunmanızı sağlar. Yerleşik formüller, pivot tablolar ve koşullu biçimlendirme seçenekleri zaman kazandırır ve sık gerçekleştirilen e-tablo görevlerini kolaylaştırır.
Nereye giderseniz gidin, telefonunuzdan, tabletinizden veya bilgisayarınızdan e-tablolarınıza erişin, e-tablo oluşturun ve düzenleyin.
İstediğimiz kişiyle paylaşıp, düzenleyip, tablo üzerinden anlık yorumlar yapılablilr.

                             Google Drive ile E-Tablo Açma, Düzenleme ve Paylaşma

Google Slaytlar
Google Slaytlar ile, nerede olursanız olun sunu oluşturabilir, düzenleyebilir, sunular üzerinde ortak çalışabilir ve sunum yapabilirsiniz. Tüm bunlar ücretsizdir.
Google Slaytlar; çeşitli sunu temaları, binlerce yazı tipi, yerleştirilmiş videolar, animasyonlar ve çok daha fazlası ile fikirlerinize parıltı katar. Sunularınıza dilediğiniz yerden ve dilediğiniz zaman ulaşın
Google slayt üzerinden herkes aynı anda birlikte çalışabilir.

                              http://www.basitteknik.com/2015/01/google-     slaytlar-kullanimi/


Google Goggles
Google Goggles, Google Inc tarafından oluşturulan indirilebilir görüntü tanıma uygulamasıdır. Mobil cihazlar ile çekilen fotoğraflara göre arama yapmak için kullanılır. Örneğin; ünlü bir mekandan çekilen fotoğraflar ile bu mekan hakkında bilgi aranabilir ya da barkodunun fotoğrafı çekilen bir ürün hakkında bilgi aramak için kullanılabilir.Google'ın görsel arama motoru Goggles ile fotoğrafını çektiğiniz mekan, obje ve yerlerle ilgili detaylı arama yapabilirsiniz. Ünlü bina ve manzaralar, kitaplar, CD ve DVD'ler, ünlü ürünler ve sanat eserlerini anında tanıyan Goggles ile ismini bile bilmediğiniz onlarca yerle ilgili bilgi edinebilirsiniz.

Goggles tüm bunların yanında resmini çektiğiniz metni İngilizce, Fransızca, İtalyanca, Almanca, İspanyolca, Portekizce ve Rusça dillerine çevirerek yazıya aktarabiliyor.
Kullanıcı arayüzünün basitleştirilmesiyle birlikte artık her türlü kullanıcı uygulamayı rahatça kullanabiliyor. Diğer yandan uygulamayı fotoğraf çekme modunda başlatabiliyorsunuz.

Uygulamanın Özellikleri
Barkod ve QR kod okuma
Ünlü binaları tanıma
Bir metinin fotoğrafını çekerek çeviri yapma
Kartvizit ve QR kodları tarayarak kontak listenize ekleme
OCR teknolojisiyle metinleri tarama
Ünlü tablo, kitap, DVD ve 2D görselleri tanıma
Sudoku bulmacaları çözme



Hangouts
Tüm görüşmeleriniz için tek bir uygulama Hangouts ile herhangi bir cihazdan mesajlaşın, video görüşmeleri ve sesli aramalar yapın.
Hangouts da hem yazarak mesajlaşabiliyor, hem de (aynı anda 10 kişiye kadar) video konferans yapabiliyorsunuz. Ayrıca arkadaşlarınızla birbirinize fotoğraf göndermek, kelimelerin kifayetsiz kaldığı yerlerde ifadeler ile duygularınızı anlatmak hatta yaptığınız video görüşmesini aynı anda kaydedip, daha sonra Youtube’dan yayınlamak da mümkün.
Hangouts’un en önemli artısı, her platformda kullanılabiliyor olması. Sadece telefonla değil, masaüstü ya da dizüstü bilgisayardan Gmail ve Google+ arayüzlerine girerek, Android ya da iOS cihazlarda kendi uygulamasını kullanarak, yine aynı platformlarda Google+ uygulamasının içinden hatta Chorme eklentisi ile sadece tarayıcı açıkken bile sohbet etmek mümkün.
Hangouts Nasıl Kullanılır?
Öncelikle, bir Gmail ya da Google+ hesabınız olmalı. Bu hesapları kolayca açabilirsiniz.
Gmail hesabınıza web tarayıcınız ile girdiğinizde, sol alt köşede adres rehberinizdeki kişilerin ya da en son e-posta alıp/gönderdiğiniz bağlantılarınızın isimlerini göreceksiniz. Eğer bu kişiler o an çevrimiçi ise, isimlerinin yanında yeşil birer simge olacak. Üzerlerine tıklayarak mesaj gönderebilir, eğer bilgisayarınızın bir kamerası varsa video sohbet başlatabilir ya da telefon görüşmesi yapabilirsiniz.
Yine tarayıcınız ile Google+ profilinize girdiğinizde ise anasayfada sağda Hangouts sütununu bulacaksınız.
Bir diğer yöntem, Android ya da iOS cihazınızda, ki bu akıllı telefon ya da tablet olabilir; Hangouts uygulamasını indirerek kullanmak. Aynı şekilde, Google+ uygulamasının menüsünden Hangouts sekmesine tıklayarak da ulaşabilirsiniz.
Son olarak ise Chrome tarayıcı için özel eklentisini yükleyerek Hangouts’u kullanmanız mümkün.
Uygulamanın en önemli dezavantajı, Whastapp ya da Facebook Messenger gibi rakiplerine oranla kullanıcı sayısının henüz çok fazla olmaması.Ancak gerek kullanım kolaylığı, gerek stabillik, gerekse tasarım açısından tüm rakiplerinden çok daha iyi durumda.
Aslında Hangouts, yazıdan çok görüntülü-sesli sohbete odaklanmış durumda, bunu da Google’ın Google Glass yatırımı olmasına bağlıyoruz. Şirketin amacı, özellikle Hangouts’un canlı yayın ve çok kişili video-konferans özellikleri sayesinde Google Glass kullanıcılarına farklı bir deneyim yaşatmak.
Gerçekten de, Hangouts’un gerek 10 kişiye kadar çoklu kullanıcıyı destekleyen video konferans özelliği, gerekse iki kişi arasındaki video sohbeti Skype’a oranla daha kullanışlı. Özellikle, video görüşme isteği gönderdiğiniz kişi çevrimiçi değilse bile telefonu çalarak haberdar olması güzel düşünülmüş. Ayrıca çoklu konferans görüşmelerine daha sonradan katılabilmek de mümkün.
Son dikkat çekici özellik ise, video görüşmelerini isterseniz aynı anda kaydedip, daha sonra Youtube üzerinden yayınlayabilmeniz ve önceden planlanmış video görüşmelerini takviminize kaydederek günü-saati geldiğinde katılabilmeniz.


Görsellerle Arama

Görselle aramanın üç yolu vardır;
Tıklayın ve sürükleyin
images.google.com
 adresindeki arama kutusuna internetten veya bilgisayarınızdan bir görseli sürükleyip bırakın.
Görsel yükle
images.google.com adresinde kamera işaretine tıklayın ve sonra "Görsel yükle"yi seçin. Aramaya başlamak için kullanmak istediğiniz görseli seçin.
Bir görsele ait URL'yi kopyalayın ve yapıştırın
Hakkında daha fazla bilgi edinmek istediğiniz bir görsel mi var? URL'yi kopyalamak için görselin üzerinde sağ tıklayın. images.google.com adresinde kamera işaretini tıklayın ve "görsel URL'sini yapıştırın."














10 Ağustos 2015 Pazartesi

18. Gradecam.com, Evernote, Dropbox, iTunes U

Gradecam


Öğretmenler için enerji ve zaman kaybını önleyen, sınav sonuçlarının vs. hızlı okunmasını sağlayan aynı zamanda sınıfın genel durumunu isatiksel olarakta görmemizi sağlayan bir uygulamadır. Daha detaylı bilgi için:

Evernote

 Evernote, notlarınızı bir arada tutmanızı sağlayan, o notları tablet, PC ve mobil cihazlar ile senkronize eden bir uygulamadır. Sadece bilgisayarınızdan değil aynı zamanda internete girebildiğiniz herhangi bir ortamdan notlarınıza ulaşabilmektesiniz. 
Evernote'u şunları yapmak için kullanın: 
Not alın
Not tutun – ister kısa listeler halinde ister ayrıntılı çalışma notları şeklinde
Her şeyi bir araya toplayın
Birden çok kaynaktan gelen içeriği tek bir yerde saklayın – web makaleleri, elle alınmış notlar ve fotoğraflar
İhtiyacınız olanı bulun
Kayıtlı tüm notlarınızı arayın – işiniz için gereken bilgilere hızlıca erişin
Çalışmanızı paylaşın
Çalışmalarınızı paylaşın – başkalarıyla daha iyi işbirliği yapın


Öncelikle sitede bir hesap oluşturuyorsunuz ve artık herhangi bir yerden eklediğiniz bir nota herhangi bir yerden ulaşabiliyorsunuz.

Evernote’un yazılımının yanında Android ve iOs için mobil uygulamaları var ve çok popüler. Oldukça kullanışlı bir not alma uygulaması. Mobil uygulamalarında ses kaydı ile not ekmek te çok kullanışlı bir özellik.


Kaynaklar:
http://www.renklinot.com/yazilim/araclar/evernote-nedir-ne-ise-yarar.html

Dropbox

Son zamanların en kayda değer ve pratik teknolojisi bulut depolama (cloud computing)’ nın en güzel kullanımlarından biri. Yıllardır resim, müzik, döküman ya da sık kullandığımız diğer birçok dosyayı içinde depoladığımız flash diskin son ve en gelişmiş halidir Dropbox. Flash diskten  farkıysa yanımızda taşımamızı ve unutmuş olma ihtimalinde kaygılanmamızı gerektirmez sadece bu uygulamadan faydalanabilmek için tek şart; online olmak.
Uygulamayı kullanabilmek için öncelikle dropbox.com’a girip bir hesap oluşturmak ve sonrasında da uygun yazılımı indirip bilgisayarımıza kurmak gerekiyor.
Dropbox uygulaması bulut hesabımızdaki dosyalarımıza ve bilgilerimize aynı anda birden fazla cihazdan ulaşabilme imkanı sağlıyor. 2GB’ye kadar ücretsiz depolama alanı sunan Dropbox, istenildiğinde belli ücretler karşılığında kapasitesini 8GB’ye kadar arttırabiliyor. Dropbox, akıllı telefonlardan ve tabletlerden kullanıldığında verimini daha çok hissettiriyor. Mobil üzerinden kullanıldığında başlangıçtaki 2GB’lik boş alana ek olarak 500 MB’lik ‘Camera Uploads’ adında bir alan daha ekleniyor.

Ayrıca Dropbox’ta kapasite artırmanın ücretsiz ve keyifli bir yolu daha var: Kullanıma davet ettiğimiz her arkadaşımız için ekstra 250 MB yer kazanıyoruz.


iTunes U
iTunes U. Ödev teslimi, entegre edilmiş not defteri ve kişisel tartışmalar özellikleriyle sınıfınızı düzenlemenin sorunsuz bir yolu. Dersleri sunmanın, ödevlere not vermenin ve bağlantıda kalmanın ne kadar kolay olduğunu görün. Üstelik tümünü iPad’de yapabilirsiniz. İlginç dersler hazırlamak, öğrencilerin dikkatini canlı tutmak için gereken her şeyi sunmak ve üstelik bunların hepsini bir yerden yapmayı sağlar. Dakikalar içinde ödev hazırlayın ve ayrıntılarını sınıfınızla anında paylaşın. Siz zamandan kazanın, onlar ilerlemeye devam etsinler. 





17. Arttırılmış Gerçeklik: Spacecraft 3D, Anotomy 4D

Artırılmış gerçeklik (Augmented Reality), modellenmiş sanal objelerin ve sanal içeriğin gerçek dünyaya görüntü işleme teknikleri ile aktarılması ve entegrasyonudur. Artırılmış gerçeklik gerçek dünyadaki çevrenin ve içindekilerin bilgisayar tarafından üretilen ses, görüntü, grafik ve GPS verileriyle zenginleştirilerek meydana getirilen canlı, doğrudan veya dolaylı fiziksel görünümüdür. Bu kavram kısaca gerçekliğin bilgisayar tarafından değiştirilmesi ve artırılmasıdır.

Temelleri 1900’lü yılların başında atılmış olan “Augmented Reality” konsepti, günümüzde Google, Microsoft, Sony ve bunlar gibi daha birçok dünya devinin de sektöre girmesiyle, son yılların en çok konuşulan teknolojilerinden biri haline gelmiştir. 
Spacecraft 3D: NASA'nın uzay aracı 3D hakkında bilgi vermek ve bizim güneş sistemiz ve çalışması, Dünya'yı keşfetmek ve evreni gözlemlemek için kullanılan uzay aracı, çeşitli etkileşim sağlayan bir artırılmış gerçeklik (AR) uygulamasıdır. 
Bu robot kaşifleri yakından tanımak, nasıl hareket ettiklerini görmek ve bizim bilgi ve mekan anlayışımızı genişletmek için kullanılan mühendislik harıkalarını öğrenmek için; İlk olarak android ya da apple store dan uygulamayı indirmemiz gerekir. Nasıl hareket ettiklerini görmek için basılı bir AR Hedef ve mobil cihazınızda kamerayı kullanmamız yeterli olacaktır.



Anotomy 4D: Kullanımı kolay erişilebilir ve gerçekten ilgi çekici olan ücretsiz bu uygulama ile en karmaşık insan vücudu sistemlerini ve kalbini detaylı bir şekilde gözlemleyebiliriz.
 Uygulama iOS veya Android için indirilebilir. Uygulama yoluyla hedef görüntüye ulaştığımızda, uygulamadaki düğmeler yardımıyla insan vücudunun ve kalbinin ayrıntılı bir 4D görüntüsünü ve çeşitli biyolojik sistemlerini görmek mümkün olacaktır.
Bu ücretsiz uygulama ve basit basılan görüntünün sayesinde, Anatomi 4D öğrenciler, öğretmenler, tıp uzmanları ve insan anatomisi interaktif 4D deneyimi ile insan vücudu hakkında bilgi almak isteyen herkes rahatlıkla kullanabilir.

Kaynakça: 
http://aure.com.tr/artirilmis-gerceklik.html
https://itunes.apple.com/us/app/spacecraft-3d/id541089908?mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=gov.nasa.jpl.spacecraft3D&hl=tr
http://daqri.com/project/anatomy-4d/
https://tr.wikipedia.org/wiki/Art%C4%B1r%C4%B1lm%C4%B1%C5%9F_ger%C3%A7eklik
https://itunes.apple.com/us/app/anatomy-4d/id555741707?mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.daqri.d4DAnatomy